HOZZÁVALÓK:
15 dkg cukor 15 dkg liszt fél kávéskanál élesztőpor fél kávéskanál szódabikarbóna 2 banán 7,5 dkg vaj 2 tojás 1 kávéskanál vaníliaaroma 5 dkg dió (darált) 5 dkg mandula (őrölt) csipetnyi só
A díszítéshez porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, az élesztőt és a szódabikarbónát átszitáljuk. Egy kerek tortaforma alját és a szélét 2-3 cm magasan kivajazzuk. A banánokat meghámozzuk, majd pürésítjük. Robotgéppel az olvasztott vajat és a cukrot krémesre keverjük, majd a banánpüréhez adjuk. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, a lisztet, a diót, a mandulát és a sót. A formába öntjük, zsírpapírral letakarjuk, és vízgőzben, lefedve, kislángon 1 óra 15 percig sütjük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és a formában kihűtjük. Tányérra borítjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Sok süteményfélét gőzben is elkészíthetünk, így nem lesznek ropogósak, viszont finom puha édességeket kapunk.
Vigyázzunk, mert a hosszú gőzölési idő alatt sok víz elpárologhat az alsó edényből. Időként ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk.
|